Behang verwijderen tips

Geplaatst op: 28 maart 2017
Categorie: Behangen

Moet ik het oude behang verwijderen voordat ik er nieuw behang op ga (laten) plakken, is een veelgestelde vraag. Het antwoord is eigenlijk altijd ja.

Waarom het oude behang verwijderen?


Het nieuwe behang hecht vaak niet goed aan de andere soort behang. Daarnaast is behanglijm deels gemaakt van water. Aangezien je het oude behang kan verwijderen met water is het dan ook logisch dat de oude en nieuwe laag van behang en lijm met elkaar reageren. Het oude behang wordt immers nat zodra je het nieuwe gaat plakken.

Er ontstaan dan blaren in het behang. Deze kunnen wegtrekken, maar daar is geen garantie op. Als de blaren blijven zitten is het natuurlijk zonde van het mooie nieuwe behang.

Behang verwijderen zonder stoomapparaat


Maar hoe haal ik het oude behang er dan het beste af? Ook voor ervaren behangers is dat altijd een kwestie van uitproberen.

  1. Probeer eerst het behang er droog af te halen.
  2. Bij sommige soorten behang is de bovenste laag waterafstotend en helpt het überhaupt niet om deze nat te maken. Je moet in dit geval de bovenste laag droog verwijderen. De papieren rug blijft achter en deze kan je verwijderen door het nat te maken. 
  3. Gebruik een gewone plantenspuit en vul deze met (lauw) water. Begin met een klein muurtje. Laat het water een paar minuten intrekken en ga aan de slag met verwijderen. Gaat dit nog niet goed, probeer het gewoon nog een paar keer. Dat kan tot wel vier keer voordat je overgaat tot andere mogelijkheden. 

Behang verwijderen met afwasmiddel


Er zijn allerlei middelen te koop om behang snel te verwijderen. Afwasmiddel, azijn en zelfs cola wordt genoemd. Uiteindelijk gebruiken we dat zelf eigenlijk nooit.

Stoomapparaat huren?


Is het verwijderen met water niet gelukt? Dan adviseren wij om een stoomapparaat te huren.

Succes!


Verlies de moed niet als het behang er beetje bij beetje afgaat, want dit kan nu eenmaal gebeuren. Dat gaat bij ons net zo. Soms hebben we een slaapkamer in 1 uur schoon en soms zijn we een dag bezig.

 

----
Vind je het leuk om meer tips te lezen?
- Tips voor het kiezen van behang
- Wat kost behangen?